5 Romantic BAND SAW BEARING BLADE GUIDE SET Ideas

Every man who already started there business for wood working or metal working they definitely feel the necessity of bearing blade guide. It's very important for all. So before buying this extreme important blade bearing guide he need to the details. Here I will discuss about 5 Romantic BAND SAW BEARING BLADE GUIDE SET Ideas. Before discussing this I am giving top rated cheap band saw bearing guide set comparison chart for your review.

  

Top rated cheap band saw bearing guide set comparison chart

Picture

Bearing guide name

Brand

Customer review

Price

Cheap bearing guide


Jet 708127 JRBG-14 Band Saw Top Roller Bearing Blade Guide Set

JET

4.1 out of 5 stars; 42 Customer reviews

best blade bearing guide


Carter Products DEL14 Top Band Saw Guide Set For 14-Inch Delta Band Saw

CARTER

4.3 out of 5 stars; 34 Customer reviews

Top blade bearing guide


ACCURA complete upper blade guide set for 14" band saw

ACCURA

4.3 out of 5 stars; 45 Customer reviews

Top rated blade bearing guide


New ACCURA 14" ball bearing guide set for band saws

ACCURA

4.3 out of 5 stars; 33 Customer reviews

best blade bearing guide


Carter Products JET14 Band Saw Guide Set For 14-Inch Jet Band Saw

CARTER

4 out of 5 stars; 22 Customer reviews

I think everybody should know the details for their best band saw bearing guide set. If you one of them definitely you should study this post.   

[1]

Best band saw bearing guide


Jet 708127 JRBG-14 Band Saw Top Roller Bearing Blade Guide Set

Features

  • Professional grade band saw roller bearing blade guide which set with all the necessary mounting hardware for that reason this blade guide very trusted.
  • This blade guide has durable dual bearing system that’s help to cut the material in long run.
  • Micro-adjustable above and below the table also the very user friendly.
  • Three bearing contact points that absolutely need to use.
  • Compatible with speeds up to 5,000 SFPM

pros

  • Installation is pretty easy
  • These are well made, and the upper guide fit well on Jet J-8201VS band saw
  • Well-made extremely adjustable
  • Worked as expected and improved tracking of blade.
  • Excellent product
  • Wonderful cutting capacity for straight & easy curve.
  • Much more effective than cool block
  • Right guide for right saw
  • Perfect addition for Jet Band saw
  • Very easy to use.

cons

  • Blade guide and it didn't fit when using a 3/4" blade
  • It works, but it is less efficient than other systems that can see outside the USA on the same band saw.
  • Need to increase the longevity of the blade and dust cap in the table.
  • A slight problem with mounting the upper guide to the guidepost on the saw.

F​​​​​aq

01. Question:
Does this set come with 4 guides? 2 above ...and 2 below?
Answer:
Yes, it comes with upper and lower. It made a big difference in my saw. Best purchase I made for my saw. The blocks just were not doing the job. You wont regret it.

02. Question:
Will this fit a Jwbs-14x band saw?
Answer:
I haven't put it on yet, but I believe it will work

03. Question:
does this bearing set work on a jet with riser kit? 105" blade?
Answer:
Yes

04. Question:
Does this set come with the blade guard shown in the picture?
Answer:
Yes it did. It has a slide feature allowing it to be adjusted easily.

05. Question:
I have a jet 18" band saw. Would this work on it?
Answer:
Depends on the blade guard design. The roller blade guides attach to the guide post and blade guard. I have a 14" saw with the 6" riser block. The size of the saw doesn't matter; what matters is whether the guide post/blade guard will accept the roller blade guides.

Overview

The Jet Band Saw Roller Bearing Blade Guide first come in the market June 25, 2002. This 0.16 ounces weight blade guide set features a durable dual bearing system with micro-adjustment both above and below the table. Also this is corded electric power facilities and it’s dimension is 5.4 x 4.5 x 3.5 inches. Other features include three bearing contact points that maximize support and minimize friction, and durable, double-sealed bearings that keep dust out for years of trouble free use.

The item package qty is 1 and both the cutting and assemble diameter is only 14. The set fits blade widths from 3/16-to-1-1/4-inches at speeds up to 5,000 SFPM. Also the user will get Overall Height - Top to Bottom: 3.5 -Overall Width - Side to Side: 4.5 -Overall Depth - Front to Back: 5.4 -Overall Product Weight: 2.35 so I think this blade guide is one of the most user friendly than others. 

[2]

Cheap band saw bearing guide set


Carter Products DEL14 Top Band Saw Guide Set For 14-Inch Delta Band Saw

Features

  • Especially DEL14 band saw guide set for use with 14-inch Delta band saws to help maintain blade alignment. It’s very important for all the end user.
  • This blade guide has blade friction which is reduced to make a cooler blade and smoother cuts which is very helpful for the newbie
  • This blade guide has rugged ball bearing design, lubricated and sealed for life time.
  • Every user can adjust bearings forward and backward and side-to-side as per their requirement.
  • This band saw blade guide is only Weighs 2.6 pounds at the time of shipped.

pros

  • DEL14 band saw guide set works great.
  • Easy to install.
  • Great value great improvement of saw.
  • The blade positioning is great, less heating and great stability.
  • All the bearings are standardized and easily swapped if they get contaminated by the sawdust.
  • Good parts, fits perfect.

cons

  • If you planning on using 1/8" blades you can source alternative.
  • Sometimes these guide are a bear to set up.

F​​​​​aq

01. Question:
Do's this come with both the upper and lower guides as well as the blade guard? as pictured on carter's website for the del 14
Answer:
Everything you need to install it on your Delta 14'' Band saw. It took me about 20min. to install and adjust to blade. Tip, if you can remove table on saw, it makes it much easier. Love mine.

02. Question:
Will this fit Delta model 28-293 T1
Answer:
Fits my Delta 28-206 1 HP 14" Professional Band Saw, Closed Stand if that helps any.

Overview

The Carter band saw guide has turned the 14" band saw from a good system to a GREAT system. Someone will be hesitated to buy the guides because of the price but it is well worth the investment. Maintaining blade alignment is now a snap, resewing is dead straight, circular cuts do not wave or float from the work piece. The blade travel is very easy to control and maintain.

The installation was very simple and easy, took about almost 15 minutes and most of that was actually reading the directions. Adjustment is also very simple. The bearings adjust forward/backward and side to side, so each blade setup can be easily accomplished with a simple Allen wrench.

Those who wants mainly used the saw for resewing they should consider this. The smaller blades (1/8") are a little trickier to set up. The blade teeth have to be in the guide groove but one can able to make many items that’s he would have never tried before.

If added accurately is what you are looking for, then the Carter band saw guides will help achieve a consistent product. Well worth the investment.


In fact, this blade guide has first come in the market at November 8, 1999. So after long run still it’s doing more business in the world market. This product dimension is 11 x 8.5 x 2.7 inches and it’s material is fully steel.


Now an offer is going on if you want to buy this band saw bearing set then you will get free shipping on this item when you spend $35.00 or more on Qualifying Items offered by Rockler Woodworking and Hardware. So don’t waist the time. Hurry up please. 

[3]

Top band saw bearing guide set


ACCURA complete upper blade guide set for 14" band saw

Features

  • ACCURA complete upper blade guide includes the mounting bracket, bored to 3/4 inch for most standard tool posts that’s definitely helpful for the user.
  • It also fit for any made in Taiwan 14" saw which an extra facility for the user is.
  • Also it has 3/4" round tool post and it can retrofit some older Delta saws which is really effective.
  • Complete assembly is another good sign of this guide.
  • It also Includes thrust bearing, blade fork and guide blocks that’s absolutely helpful for any newbie.

pros

  • The bearings are good quality, and the cool blocks do their job well.
  • This blade guide is a perfect replacement for my 14" band saw.
  • Great quality.
  • Easy to assemble.
  • Great buy and good shipping time.
  • Great item for upgrading band saw.
  • It was a very nice piece it only took a little work to make it fit the shaft of very old band saw.
  • It works like brand new now.

cons

  • This part is okay but not up to the standard of the original part that came with Delta band saw.
  • The upper blade guide looks fine but does not fit for Taiwanese import band saw.
  • This guide not fit for 14" Delta band saw.
  • Reducing the re-sawing height capacity annoying sometimes.

F​​​​​aq

01. Question:
Does this fit a king band saw?
Answer:
It fits our 14 inch band saw very well.

02. Question:
Well it work on delta bs100 shopmaster band saw ?
Answer:
No

03. Question:
would this fit Delta 28-158
Answer:
Not sure.

04. Question:
Will it work on the Delta 28-245 band saw?
Answer:
Yes it will, you have to turn your support shaft to fit the round hole on the new part.


05. Question:
will it fit 14 inch cal-hawk band saw ?
Answer:
Yes it will.

06. Question:
Do they make a lower blade guide setup?
Answer:
Yes we do. 

Overview

Date of the first arrival of ACCURA complete upper blade guide at September 28, 2009. From that time it’s doing perfect business. This handy part enhances performance on the user older band saw by replacing commonly broken or worn parts in one handy assembly!

This blade guide also includes the 3/4' bored mounting bracket with set screw to hold to your tool post, the thrust bearing for behind the blade and the blade fork with 2 cool block style inserts.

If the user are not ready to upgrade to our ball bearing guide system, this will replace a commonly broken or missing piece for many 14" made in Taiwan saws. It will also work on many older Delta saws as well. So those who are still in confusion I can say them to buy this guide. After using this he will able to understand the importance of this blade guide.

Also for the customer satisfaction this manufacturer arranged the facilities of help center. If anyone you have any questions regarding this guide they can contact feel free to call the manufacturer at 800.783.4766. So considering all facilities one can buy this blade guide without any hesitation. 

[4]

best bearing guide set


New ACCURA 14" Top ball bearing guide set for band saws

Features

  • New ACCURA ball bearing guide set is suitable for 14” Band saw.
  • This set of upper and lower guides replace the standard cool block style fork holders on mostly used for 14" band saws with very convenient.
  • Very easiest band saw bearing guide which upgrade to ball bearings perfectly.
  • This guide also have the facilities for sold guarantee, any user can return privilege if they do not work or not fit.

pros

  • Easy to install.
  • Easy to use.
  • Very nice, high quality guide.
  • Excellent product.
  • Works much better than cool blocks.
  • Great performance with affordable price.
  • They allow for easier tracking of narrow blades and adjust to the blade on a cam.

cons

  • This guide doesn’t fit for the JET 14” lower guide mount.
  • It is represented as a generic replacement. However it is under sized and only appropriate for small/cheap band saws.
  • These bearings don't fit the Delta 28-280 band saw.

F​​​​​aq

01. Question:
Will these fit a jet 14 inch band saw?
Answer:
Sold guaranteed to fit.


02. Question:
Will this fit WEN 3966 14" Band saw?
Answer:
If your WEN is a 2 wheel saw, it is sold guaranteed to fit.

03. Question:
Can these guides fit on the "king 14" band saw kc-401fx"
Answer:
Yes these can.

04. Question:
Is this a set for top and bottom?
Answer:
Yes it is.


05. Question:
Would these fit the harbor freight 14 inch band saw.
Answer:
Not for all models. 

Overview

New ACCURA 14" ball bearing guide set first come in the market May 7, 2013. From that time it’s doing business with the brand reputation. This set of upper and lower guides replace the standard cool block style fork holders on most 14" band saws. Those who are newbie they can give the first priority to buy this band saw blade bearing guide for his business safety.

Especially this guide allows for easier tracking of narrow blades and adjusts to the blade on a cam. Also this allows the bearings to roll on the blade, giving extra support. Good for up to a 5/8" blade width.

So my recommendation for all the expert to choice this guide for the first priority for it’s end uses facility. 

[5]

best bearing guide set


Carter Products JET14 Top Band Saw Guide Set For 14-Inch Jet Band Saw

Features

  • Carter JET14 Band Saw blade guide Set is a critical component in maintaining blade alignment.
  • This is rugged ball bearing design which is really useful for the Jet 14 band saw.
  • This guide is Lubricated and sealed for life.
  • This guide set has the facilities of bearings adjustment forward and backward and side to side.
  • Blade friction is reduced to make a cooler blade and smooth cuts which is very effective for all the expert of woodworking.

pros

  • Easy to set up
  • Easy to use
  • Great replacement upgrade for any band saw.
  • This was very straight forward.
  • No drift when resewing.
  • Works great.
  • Excellent product.
  • Fit perfectly.
  • Band saw works well than new.

cons

  • Didn't fit my Grizzly band saw.
  • The adjustments are a bit fussy and require some patience.
  • These roller guides WILL NOT fit Jet saw model # J-8201K wood/metal cutting band saws!! Not even close.

F​​​​​aq

01. Question:
Will this fit jet jwbs-sfx 14"?
Answer:
Yes, it will fit as long as your guide support shafts are round. Hope this helps! These are great!

02. Question:
Is this guide having both upper and lower bearings?
Answer:
Yes, upper and lower guides/bearings.

03. Question:
Does this set fit a Grizzly 14" band saw?
Answer:
I know they work on a Jet 14" and see no reason they would not work on a Grizzly since the Grizzly is a knock-off of the Jet except for the tension adjusted. 

Overview

Carter Products JET14 Band Saw Guide Set weight is only 2.3 pounds and its dimension 8.2 x 11.8 x 2.8 inches. This band saw guide has come first in the market November 8, 1999. So it has the market stabilities.

The Carter Products Jet 14" conversion kit updates the user saw's performance through the use of Model 2300 all sealed ball bearing roller guides. This guide provides the user saw with reduced blade friction, improved cutting accuracy, and is adjustable for blade widths from 1/8" to 1". Fits round guide support shafts only.

So, this one of the best band saw bearing guide as it’s very easy to install, user friendly. Always this guide has increased the cutting performance. Considering above all I think it can be the better selection for the maximum wood worker. 

Final talk:

From the above discussion we can easily say that every user has the options to select his convenient band saw blade guide. But the fact is that before selecting should think carefully. I think my post will help you to choice the best one. So keep with me. 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: