BAND SAW BLADE Strategies For Beginners

Every user tries to find out their best band saw blade for getting best performance otherwise there is a possibilities to failure in the project. Whatever they search for the new project such as r&b band saw blades, b&q bandsaw blades, johnson model b bandsaw blade length, lenox woodmaster® b bandsaw blades, woodmaster c band saw blade, c and s band saw blades and so one. But the fact what is the best? In this article I will discuss top customer reviewed some blade features here. Yes, I am gonna discuss BAND SAW BLADE Strategies For Beginners So let start to study as well as keep with me. 

1) POWERTEC 13183X Band Saw Blade 70-1/2-Inch x 1/8-Inch x 14TPI X 0.025

POWERTEC  Band Saw Blade

POWERTEC 13183X Band Saw Blade 70-12-Inch x 18-Inch x 14TPI X 0.025

Before discussing this model we need to know the important information that is all POWERTEC Band Saw Blades are made of premium material with performance that really meets or exceeds OEM product. Also this blade constructed from one piece of carbon steel,

with tooth hardness of Rc 64-66. Every wood worker band saw blades stay sharp with a long life and consistent performance only for the reason. One the other hand all the blades are built to wear evenly and deliver straight cuts at extreme band speeds that’s really need to success in the project. As a newbie should buy this blade without any doubt. 

Important Information


ASIN :                                   B01E4TCJMO


Customer Reviews 

3.8 out of 5 stars 241 customer reviews

Best Sellers Rank#38,510 in Tools & Home Improvement (See top 100)
#24 in Band Saw Blades

Shipping Weight 1.6 ounces (View shipping rates and policies)

Date First Available- April 12, 2016

Technical Details at a glance

Part Number:                                                                        13183

Blade Weight:                                                                        1.6 ounces

Blade Dimensions:                                                              7.8 x 7.8 x 0.5 inches

Blade model number:                                                         13183X

Size:                                                                                         1/8" x 14TPI

Material:                                                                                  Metal

Item Package :                                                                       Quantity1

Included Components:                                                        Band Saw Blade

Batteries Included?                                                             No

Batteries Required?                                                             No

The good thing

  • Good blade considering price.
  • Excellent blade for the performance
  • Good blade for resewing
  • Smooth cutting blade
  • Great replacement blade for new saw
  • Effective for both straight & curve cut
  • High quality, perfect sharp for fit
  • Like a hot knife through butter
  • Great back up blade
  • Easy to install

The bad thing

A couple days ago, I purchased 4 new blades, 2 - 1/2" blades and 2 - 3/16" blades. When they came in today's on time. I installed one of the 1/8 " blades. After about a half hour of use, the blade broke, so I installed one of the 3/16" blades. That blade also broke after a half hour of use. Not only that, the paint that was on the blades went on the wood I was cutting. The blades also made a clicking sound (from the point where they were put together) while I was cutting my pieces. Previously, I ordered replacement blades from Craftsman/Sears, and NEVER HAD ANY OF THESE PROBLEMS! Each blade I purchased from Sears lasted almost an entire season! Sure wish I could get my money back for the useless POWERTEC blades! So be careful for using this blade as well. 

Frequently Ask Question

01. Question:
Does it fit the craftsman model 119.214000
Answer:
Yes, this blade fits the Sears model 119.214 10 inch bandsaw.

02. Question:
Will this fit 10” craftsman model 124.21400
Answer:
Yes it will and best for resewing.

03.Question:
Will this fit on a atlas workshop 9360?
Answer:
Theoretically, since the 9360 is a 10" band saw, it should.
Theoretically, bumblebees can't fly. So, here's how to determine if it will. The typical blade for a 10" band saw is a blade that has a length of 70 1/2". To determine if you use a standard blade, get a long piece of string (at least 84" long).

04. Question:
Will this fit a 10 inch Sears Bandsaw?
Answer:
Would need to know the model number of the band saw. Each Sears bandsaw has a model number and the blade length is mentioned. Go by this information. If the bandsaw says that it will take a 57 inch blade, then just about any 57 inch blade will fit.

05. Question:
Does this blade fit Craftsman 10" bandsaw model 113-244400?
Answer:
Your welcome ever need a question on the saw feel free to contact me have had mine for years, use it daily.

So, from the above discussion we can say that considering the price as well as good performance of working every user should buy this blade undoubtedly.

2) Bosch BS6412-24M 64-1/2-Inch by 1/2-Inch by 24TPI Metal Bandsaw Blade

Bosch BS6412-24M 64-12-Inch by 12-Inch by 24TPI Metal Bandsaw Blade

Bosch BS6412-24M 64-12-Inch by 12-Inch by 24TPI Metal Bandsaw Blade

Bosch is one of the best market leading power tools manufacturers in the world. Sometimes the user can search like 3/4 x 93 bandsaw blade, m m bandsaw blade works, johnson model j bandsaw blade, m k morse band saw blades, bandsaw blades 105 x ¾,bandsaw blades 105 x 1, stout x bandsaw blades, x-band saw blades, 1 band saw blades and so one. But I think they will get the better result from the Bosch BS6412-24M 64-1/2-Inch by 1/2-Inch by 24TPI Metal Bandsaw Blade. What you will get from this model I am going to discuss now. Just keep with us for your better selection.

Important Information


ASIN:                            B0062IBH6A
Customer Reviews

3.7 out of 5 stars 168 customer reviews

Best Sellers Rank#6,980 in Tools & Home Improvement
Shipping Weight: 5.6 ounces (View shipping rates and policies from Amazon.com)
Domestic Shipping:  Item can be shipped within U.S.
International Shipping: This item can be shipped to select countries outside of the U.S. Learn More

Date First Available:  November 16, 2011

Technical Details at glance

Part Number:                                                      BS6412-24M
Blade Weight:                                                     0.16 ounces
Blade Dimensions:                                            10.8 x 9.8 x 1 inches
Blade model number:                                       BS6412-24M
Material:                                                               Steel
Item Package Quantity:                                    1
Batteries Included?                                           No
Batteries Required?                                           No

The good thing

  • Good performance
  • Good quality
  • Great blade for aluminum & steel fabrication.
  • Too fine blade to use easily.
  • Better cutting than expected
  • Price is reasonable
  • Good value for the money spent
  • Works very well
  • Sharp deal
  • Better than Bi-Metal

The bad thing

If you think it is that your saw is too cheap or it is out of alignment that may be true but it is probably this blade that you need to use with care. I have used this blade following the every suggestion and method to set up my drop saw with no success so be careful. It’s never cut straight or smoothly. I have bought 3 of these blades . Out of 3 One did ok, two others lost significant amount of teeth. Like many others I thought I was doing something wrong until I tried a different brand. So if you don’t follow the exact set up of blade rules following the manual than there is possibilities not get the best result from here.

Frequently Ask Question

01. Question:
What is the tooth pattern? Wavy or plain?
Answer:
The BS6412-24M tooth pattern is wavy.

02. Question:
Where is this blade made?
Answer:
I'm sure it's made in china

03. Question:
What is the blade thickness?
Answer:
Thickness is .025 inch. Hope this helps. 

From the above discussion we understood Bosch BS6412-24M 64-1/2-Inch by 1/2-Inch by 24TPI Metal Bandsaw Blade are made from premium grade steel that resists heat buildup which provides long life for the blade. The unique tooth geometry is optimized for the best performance during cutting as well. A variety of sizes and types are always offered to cover wood and metal applications in extreme level. Bosch band saw blades are designed to fit most popular brand band saws, including 9-Inch and 10-Inch band saws it very user friendly.

3) SKIL 80151 59-1/2-Inch 3-Pack Band Saw Blade

	SKIL 80151 59-12-Inch Band Saw Blade

SKIL 80151 59-12-Inch Band Saw Blade Assortment, 3-Pack

If you still not yet taken decision what size band saw blade will you use. If you still searching 1 bandsaw blade welder, 1 inch band saw blades, 1/2 bandsaw blade, 1/8 bandsaw blades, 1/4 bandsaw blades, 1/16 bandsaw blade, band saw 2429-20 blade, 2 inch band saw blades, 701/2 bandsaw blades, matrix 2 bandsaw blade but not couldn’t take the proper decision then you need to go to the expert or you can study this article for your better selection. I do belief if you study full article then it will easy for you to buy the perfect blade for your working as well. Let come into the post for you better understanding. Here I will try to inform SKIL 80151 59-1/2-Inch 3-Pack Band Saw Blade

Important Information


ASIN:                                 B0065ER0OO
Customer Reviews

4.3 out of 5 stars 128 customer reviews

Best Sellers Rank:   #13,625 in Tools & Home Improvement

Shipping Weight:   3.2 ounces (View shipping rates and policies)

Domestic Shipping:  Item can be shipped within U.S.
International Shipping:  This item can be shipped to select countries outside of the U.S. Learn More

Date First Available:   November 24, 2011

Technical Details at a glance

Part Number:                                      80151
Blade Weight:                                     3.2 ounces
Blade Dimensions:                            0 x 0.3 x 0.3 inches
Blade model number:                       80151
Material:                                               steel
Item Package Quantity:                    1
Batteries Included?                           No
Batteries Required?                           No

The good thing

  • Sharpness is great.
  • Surgical cut are easy
  • Excellent quality for the price
  • Very useful any woodworking hobby
  • Good quality blade
  • Cut wood like butter.
  • Use for general purpose
  • Works fine
  • Easy to install

The bad thing

After opening the package may the user felt a little disappointed on the thickness and construction of the blades. The blades felt like over sized scroll saw blades. Thin metal stamped to bend the teeth to alternate sides to make the cuts. If you installed the 3/8 inch blade on your saw, replacing a much thicker and sturdier original blade. The saw blade cut thinner materials (insert here 1/4 inch luan plywood) with ease tracking a good line. If you used it to cut 3/4 inch and 1 inch pine boards, it also performed relatively well; it had difficulty cutting through the hard growth rings. The problem was when used it 4 times to cut 3 inch thick hardwood. The first cut tracked true with slight deviation, the second saw a little bowing in the cut; so did the third. By the time If you attempted the court cut, the blade will stretched and when it hit a concentration of hard fibers on the hardwood it just buckled and bent out of shape.

Frequently Ask Question

01. Question:
What blades come with it?
Answer:
There are three blades in the set 15 TPI X 1\8" X .012" and 6 TPI X 1/4" X .012" and 6 TPI X 3/8" X .012" blades. I have used the 15 TPI blade for cutting 3/16" diamond plate and it works fine. The 6 TPI blades are good for wood.

02. Question:
What are the TPI of this blade?
Answer:
There are 3 blades here, th1 1/8" is 15 TPI while the other two blades are 6 TPI. Thank you for your inquiry.

03. Question:
What is the kerf of the blades?
Answer:
About 1/16". The more aggressive blades can be up to 1/8".

04. Question:
Will this work with a Skill 3385 saw?
Answer:
Yes this blade is for the Skil 3385 band saw.

05. Question:
Will this fit on for sears craftsman tabletop bandsaw ?
Answer:
If the saw accepts 59 1/2" blades, this will work. If have any further questions, please feel free to contact the team at 1-877-754-5999. 

So from the above discussion we can say finally SKIL 80151 59-1/2-Inch Band Saw Blade Assortment, 3-Pack are made from premium grade steel that resists heat buildup which provides long life for the blade. The unique tooth geometry is optimized for the best performance during cutting. A variety of sizes and types are offered to cover wood and metal applications. SKIL 80151 59-1/2-Inch Band Saw Blade are designed to fit most popular brand band saws, including 9-Inch and 10-Inch band saws is very convenient.

Final Talk

Finally we can come to the point from the above discussion that there are lots of band saw blade we found in the market but maximum wood worker or the metal worker look for 1 bandsaw blade welder, 1 inch band saw blades, 1/2 bandsaw blade, 1/8 bandsaw blades, 1/4 bandsaw blades, 1/16 bandsaw blade, band saw 2429-20 blade, 2 inch band saw blades, 701/2 bandsaw blades, matrix 2 bandsaw blade, 591/2 bandsaw blades, 3 band saw blades, 3 inch band saw blade, 3/4 bandsaw blade, 3/8 bandsaw blade, 3 wheel bandsaw blades, 4 bandsaw blade, 4 wide bandsaw blades, band saw blades 62 inch, 56 7/8 bandsaw blade for a long run but I think they should not select except from the above 3 model as it can serve the perfect duty in the wood working or metal working community without any hesitation. So, my recommendation for every user to buy any of the model POWERTEC 13183X Band Saw Blade or Bosch BS6412-24M 64-1/2-Inch blade or SKIL 80151 59-1/2-Inch Band Saw Blade. All are the perfect. 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: