Best blade for band saw

Top rated best band saw blade comparison chart

Picture

Blade name

Brand

Measure

TPI

Check price

Band saw blade;Olson Saw FB23193DB  3 TPI Hook Saw Blade


Olson Saw FB23193DB 3 TPI Hook Saw Blade

Olson

1/2" Wide x 93-1/2" Long

3 TPI


Bosch BS6412-24M 24TPI Metal Bandsaw Blade

Bosch

1/2" Wide x 64-1/2" Long,

24 TPI

Band saw blade


MK Morse ZWEP441418MC Master Cobalt Portable Band Saw Blade

MK Morse

1/2" Wide x 44-7/8" Long

14/18 TPI

Band saw blade


Timber Wolf Bandsaw Blade 3/4" x 93-1/2", 3 TPI

Timber Wolf

3/4" Wide x 93-1/2" Long

3 TPI


DEWALT DW3982 .020-by-44-7/8-Inch 14 TPI Portable Band Saw Blade, 3-Pack

DEWALT

1/2" Wide x 44-7/8" Long,

14 TPI 

Here I am going to discus about Top rated best band saw blade details for all those who are still not yet get proper decision which band saw blade to be perfect for his wood working or metal working project. Just keep with me.  

[1]

Olson Saw FB23193DB 3 TPI Hook Saw Blade

best band saw blade


  • Measurement: 1/2" Wide x 93-1/2" Long, 
  • Item Weight: 6.4 ounces
  • Product Dimensions: 10.2 x 10.9 x 1 inches
  • Measurement System : Metric
  • Teeth per inch: 3 TPI,
  • Thickness: 0. 025" ,
  • Fit for: This blade is fits for all 14" Delta/Rockwell & 14" Jet, Grizzly 14" Reliant, enlon, Star, Bridge wood most imported 14" Band saws, resew cutting in basically wood.

pros

 Can cut as like butter
 Great resew blade
 Price is very cheap
 Very easy to adjust
 Suitable for all 14” Band saw
 Perfect weld & professional quality blade

cons

 Feels sharp but the weld joint isn’t straight
 Stretched out way to fast and broke during a cut
 3tpi is not enough to do anything else with. Sometimes need 6-8 tpi blade if you want a general purpose blade

F​​​​​aq

01. Question:
what is the tooth type ?

Answer:
Hook.


02. Question:
Where is this blade made? the description says china, but the photo says USA..

Answer:
The blade is made in China but the box is made in USA


03. Question:
Will this fit a rigid model BS14000 band saw?

Answer:
Yes this is fit for a rigid model band saw.

Overview

Olson Saw FB23193DB blade is one of the best market leading blades. This imported blade is very easy to install as well as handling. This manufacturer country is china. Those who are looking for the easy usable & durable band saw blade I think they can try for this.


Either the material is hard or soft or wood, plastic, mild steel and non-ferrous metal that’s not a fact for this blade. Those who are the newbie they can easily depend on this blade. One of my friends is using his new project & he is getting progress in his business very well.

 
If anyone want to use for all the vertical, stationary, floor standing 2-wheel band saws they can easily select this because these are heavy duty, durable, commercial Grade band saw blades not only for industrial, woodworking, DIY but also professional Craftsmen.

For the best-selling Olson Saw FB23193DB band saw blade has 120 customer reviews which is 4.3 out of 5 stars. So, if you think that you will take a branded blade with keeping your band saw well then I think you need Olson Saw FB23193DB band saw blade. Remember this blade has launched in the market in December 7, 2004. From that day it’s doing good business only for it’s better performance.

Though I haven’t discussed more but if you don’t have the pations you can go to the above table or the below price check button for your easy selection. I think you feel better. 


[2]

Bosch BS6412-24M 24TPI Metal Bandsaw Blade



  • Measurement: 1/2" Wide x 64-1/2" Long, 
  • Item Weight: 4.8 ounces
  • Product Dimensions: 10.8 x 9.8 x 1 inches
  • Material : Steel
  • Teeth per inch: 24 TPI,
  • Thickness: 0. 025"
  • Stationary band saw blade

pros

 Very cheap
 Good quality blade that put performance for the band saw
 Easy to use
 Easy to handle
 Great blade for cutting metal & aluminum fabrication.
 Good value for the money
 Better than Bi- Metal

cons

 Blade has no durability
 The weld joint finally broke
 Can’t cut straight. Multiple blades

F​​​​​aq

01. Question:
What is the tooth pattern? Wavy? Need to replace a blade but the cost is 1/3 of what I paid a few years ago... cheap blades waste material.

Answer:
Thank you for your question. The BS6412-24M tooth pattern is wavy. If you have further questions please feel free to contact our Bosch Customer Service Representatives at 1-877-BOSCH-99 (1-877-267-2499).

02. Question:
Where is this blade made?​

Answer:
I'm sure it's made in china. 

03. Question:
Will this blade fit a saw that calls for a 65" blade? I have an older horizontal bandsaw.

Answer:
probably.

04. Question:
what is the blade thickness. ?

Answer:
Thickness is .025 inch. Hope this helps. 



Overview

At November 16, 2011 Bosch BS6412-24M 24TPI Metal Bandsaw Blade first arrived at market and then it has taken the most important place in the market. Now today it is one of the markets leading band saw blade.


This band saw blade is made of premium grade steel that can resist the heat as well as can provide the long life of the blade which is absolutely the best for getting success in the band saw project. The optimized tooth of this blade can cut with better performance during cutting. Also the variety of teeth, size & type is suitable for any metal & wood application as well.

Those who are still thinking which blade is better for his project I can say them this is the best one.

[3]

MK Morse ZWEP441418MC Master Cobalt Portable Band Saw blade


  • Measurement: 1/2" Wide x 44-7/8" Long, 
  • Item Weight: 5.8 ounces
  • Product Dimensions: 20.3 x 7.3 x 0.9 inches
  • Measurement System : Metric
  • Teeth per inch: 14/18 TPI,
  • Thickness: 0. 020" ,
  • Material: Cobalt
  • Fit for: Applicable for most metal. Also fit for all the portable band saw machine

PROS

 Works great 1/32 to 1.4” steel flat plate and structural shape
 Can cut faster than any other band saw blade
 Great for any HF band saw
 Great blade. Works well.
 Great product.
 Great value for the price.
 cuts clean.
 Very good long lasting

CONS

 If used regularly not long lasting as expected
 Hard time for cutting cardboard

F​​​​​aq

01. Question:
Can this blade cut cast iron? Specifically Plumbing (soil) pipe?
Answer:
Yes it can.

02. Question:
What do the numbers such as 10/14 mean? Is it 10 tpi, 14 tpi or anything in between?
Answer:
10/14 means it is a variable pitch blade meaning there are alternating sets of 10 tpi and 14 tpi.

03. Question:
How will these blades hold up to cutting 1" stainless steel rod, solid?
Answer:
Very Good - the key is go slowly - blades are great quality. 

Overview

MK Morse Bi-Metal Master Cobalt Blades. These premium blades feature Matrix II cutting edges and the longest life compared to any competitive blades. Variable pitch teeth reduce vibration. Packaging: 3 blades per box, 20 boxes per carton. Length: 44-7/8" X 1/2" X .020" (1140mm X 12.7mm X .50mm), TPI: 14/18, Set: Wavy


This blade comes in the market at January 17, 2006. It’s another one of the best band saw blade in the world market. Those who are thinking some special to cut the metal application they can easily select in their first choice.


This blade have the strong customer review & satisfaction. For it’s better performance this blade has got 100 customer reviews which parameter is 4.4 out of 5 stars. So, from my personal view any wood worker or the metal worker can use this blade for getting better success in his project. 

[4]

Timber Wolf Bandsaw Blade 3/4" x 93-1/2", 3 TPI


  • Measurement: 3/4" Wide x 93-1/2" Long,
  • Item Weight: 9.1 ounces
  • Product Dimensions: 20.3 x 7.3 x 0.9 inches
  • Measurement System : Metric
  • Teeth per inch:  3 TPI,
  • Thickness: 0. 025" ,
  • Material: Metal
  • Fit for:  Resewing thick stock.
  • High silicon, low carbide steel
  • Runs cooler and lasts longer
  • Runs under low tension which requires less horsepower
  • Thin kerf

PROS

 Very well built- Re sharpen able
 Good resewing blade
 Can cut very fast & clean
 Excellent resewing blade
 Great blade worth the cost
 Sharp true cutting
 Good quality
 Easy to set up
 Sterile, waterproof, easy-open packaging for single dose.
 No special storage requirements.

CONS

 Started great but dulled almost overnight
 Maple, spruce only. No metals or exotic woods.
 Cuts nice but the back and forth travel of the blade

F​​​​​aq

01. Question:
What is the max speed (feet per minute) this timber wolf blade can handle?
Answer:
It depends on how large of a motor you have on your saw and the type of wood you are cutting.

02. Question:
What is the kerf size for this blade? 1/32,1/16,.03,.04?
Answer:
The product spec states: Kerf is 0.025

03. Question:
What does the tpi stand for?
Answer:
TPI stands for "teeth per inch" 

Overview

If you are still searching your best band saw blade I think you should see Timber Wolf Bandsaw 3/4" x 93-1/2", 3 TPI Blade because Timber Wolf makes the world's only thin-kerf, low tension, silicon steel band saw blades that will outlast your old carbon steel blades by a mile! Your band saw will cut better and faster, with less wear on bearings, shafts and tires.

Also this blade tooth angles and gullet symmetries, combined with a unique set pattern, create a blade that is everything a wood-cutting blade was meant to be excellent.

This blade has over 60% of the speed capabilities of a hook blade while giving you the great finish of a skip. Also the round design of the gullet eliminates any work hardening zones. Couple that with the special 6.5° rake, 5-tooth set pattern, and .025" thick thin-kerf blade and you have an awesome band saw blade forever!

So, don’t feel any hesitation for buying this blade. I can assure you that you will get definitely excellent performance from this blade. 

[5]

DEWALT DW3982 .020-by-44-7/8-Inch 14 TPI Portable Band Saw Blade, 3-Pack


  • Measurement: 1/2" Wide x 44-7/8" Long,
  • Item Weight: 2.88 ounces
  • Product Dimensions: 20 x 7 x 0.5 inches
  • Measurement System : Metric
  • Teeth per inch: 14 TPI,
  • Thickness: 0. 020" ,
  • Material: Cobalt
  • Alloy Steel Backer for Fatigue Resistance
  • 8% Cobalt Content For Added Durability & Wear
  • Fit for: All portable band saw

PROS

 Excellent work
 Good quality
 Great for money
 Excellent portable blade
 Hard working blade

CONS

 Not exceptionally good
 These seem to cut more slowly that the others
 Cuts steel good but will not cut stainless at all
 Cheap blade doesn’t last long

F​​​​​aq

01. Question:
Where are they made?
Answer:
The DeWalt package has the sources as; 'Distributed by DeWalt ( Exporter) & 'Made in the USA of US & Foreign Matl's' & Imported'- from mfg's in Mexico & Canada & a repeat of the DeWalt 'made from---' line.


02. Question:
Are the blades included?
Answer:
No

03. Question:
Are these compatible with Milwaukee 6236N 44-7/8-Inch bands?
Answer:
I would think so, tho I think you mean are they 'like' or; 'same as', Milwaukee's. I call the company when in doubt, I've never been given a sales pitch, but ya might tell them you 'had some on hand, will they work, as required?'.

04. Question:
Will it cut wood?
Answer:
If the question is about the blades of will cut wood but you would be better off to go with a 10 tpi blade as it would plug less. The less tpi the better for softer materials like wood. The Dewalt was will cut wood as long as you can fit it in the throat.

Overview

In September 30, 2004 DeWalt .020-by-44-7/8-Inch 14 TPI Portable Band Saw Blades first come in the market. Till then It’s doing business with full success. This blade maximizes the performance of your portable band saw. These blades are constructed with a Matrix II high speed steel edge and an alloy steel backer for heat and wear resistance.


With a Rc 65-67 tooth hardness and an 8 percent cobalt content, these blades are manufactured to provide performance on the jobsite. All the blades are 44.875 inches in length and .02-inch in thickness.


Another excellent facilities for DeWalt .020-by-44-7/8-Inch 14 TPI Portable Band Saw Blades as they are giving 3-Year Limited Warranty, 1-Year Free Service, 90-Day Money Back Guarantee.

For detailed warranty information, please visit the DeWalt website.

Also those who will buy this band saw blade they will get full package with 14 TPI Portable Band Saw Blade - 44 7/8'', .020'', Matrix ll - (3 Blades) & Owner's Manual. I think it will help the user to easy set up the blade. So, don’t waist the time just click the below button as well as buy this blade for your future development. 

Final Verdict

Finally can say that from the above discussion if any wood worker or the metal worker want to get better performance for his wood working or the metal working project he can choose any one from the above blade. I can give the grantee  he will feel much comfort than the others blade.  

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: