CHAIN SAW Your Way To Success

Chain saw can be the exact cause of your project success but how? For this reason you need to study this post as form here you will get the proper chain saw selection. In the market lot's of brand has but which one is best. Yes, lets study this post hope you will get your proper chain saw for your wood working project.  

What is chain saw?

A chainsaw (alternatively spelled chain saw[1]) is a portable, mechanical saw which cuts with a set of teeth attached to a rotating chain that runs along a guide bar. It is used in activities such as tree felling, limbing, bucking, pruning, cutting firebreaks in wildland fire suppression and harvesting of firewood.

Chainsaws with specially designed bar and chain combinations have been developed as tools for use in chainsaw art and chainsaw mills. Specialized chainsaws are used for cutting concrete. Chainsaws are sometimes used for cutting ice, for example for ice sculpture and in Finland for winter swimming. Someone who uses a saw is a sawyer.

Top Selected Best Chain Saw Price Comparison Table

Image

Model

Customer Reviews

Price

Best chain saw


WORX WG304.1 18-Inch 4 15.0 Amp Chain Saw 

4.1 out of 5 Star, 1074 Customer Reviews

Best chain saw


Greenworks 12-Inch 40V Cordless Chainsaw

4.5 out of 5 Star, 665 Customer Reviews

Cheap chain saw


Remington RM4216 16-inch Gas Powered Chainsaw

4 out of 5 Star, 463 Customer Reviews


Husqvarna 20 Inch 455 Rancher Gas Chainsaw

4.4 out of 5 star, 401 Customer Reviews


Makita UC4051A 16" Electric Chain Saw

4.5 out of 5 star, 215 Customer Reviews

(1)

WORX WG304.1 18-Inch 4 15.0 Amp Chain Saw

Top pick chainsaw

WORX WG304.1 Chain Saw 18-Inch 4 15.0 Amp

Features:

  • WORX WG304.1 Chain Saw has 15.0 Amp motor which output delivers a more powerful cutting performance to the extended, 18 inch bar. All are very helpful for the user.
  • This model has patented auto tension chain system prevents over tightening; stays at the right tension for hundreds of uses.
  • It also have low kickback bar and built in chain brake for added safety; Chain Links: 63 so this is the one of the best chain saw.
  • It has automatic oil lubrication and built in oil reservoir with window level indicator. Oil Tank Capacity : 200 ml
  • It comes fully assembled right out of the box, and includes 3 year manufacturer’s warranty.

The good things:

  • Absolutely amazing deal for a $100 chain saw. I have pics!
  • Unbelievable value, performance for $100.
  • Good chainsaw, worked as stated.
  • No spare parts are sold anywhere.
  • It cuts through the woods nice and swift.
  • Easy to use.
  • Great value for price
  • The saw should have a kick-back brake. Check, and it works. But on this saw design, it is hard to cause a kick-back.
  • The chain should spin-down to stop quickly. Check. This one stops within about 1.5 sec after releasing the trigger.
  • The chain tension should be maintained throughout several cuts, even as the chain heats up. Check. The auto tension mechanism on this saw works very well and looks to be well constructed. for durability.
  • The chain should seldom jump off the rail. Check. I did knock it off the rail once. No problem. Easy to remount.

The bad things:

  • After only a short time of running fine, (less than a month) the auto tension feature didn't work.
  • The saw is powerful enough to cut thick, difficult wood (e.g. white oak) so I have no problem there.
  • Worked for 20 minutes then just spun internally. Plastic gear inside spun out.

Frequently Ask Questions:

01. Question:
What is the total length of the chain saw? Will it fit in a suitcase?
Answer:
Depends on the suitcase size....and I feel like simply answering this question makes one an accomplice.

02. Question:
What is the smallest generator that will run this ?
Answer:
It pulls 15amps at 120 volts; therefore, the generator would have to produce at least 1800 watts.

03. Question:
Where is this manufactured?
Answer:
China

04. Question:
What extension cord needs to be used? What outlet is required?
Answer:
100-Feet 12AWG 15-Amp Indoor/Outdoor SJTW Power Extension Cable.
Available from Lowes, Home Depot, etc. for about $90.
15W 120VAC wall outlet.

05. Question:

Where can you buy a chain for this saw?
Answer:
Any hardware store should have one. 

Overview

WORX WG304.1 Chain Saw is 18-Inch 4.0 HP 15.0 Amp chainsaw is a cut above the rest. The WORX exclusive, patented tool-free chain replacement and auto-tensioning system eliminates the headaches faced with most other chain saws. You don't need to be a lumberjack to operate a chainsaw.


The auto-tension system includes a single, oversized knob that secures the bar and chain and maintains proper tension during operation-automatically. The WORX auto-tensioning system also works to extend bar and chain life by eliminating any chance of over-tightening.


What's more, all-metal dogs at the base of the long, 18-inch bar help add stability during cutting, while an easy-to-lubricate sprocket on the bar nose helps preserve the life of the tool. Powerful enough for your toughest jobs, the WORX electric chain saws produce anywhere from 4.0 peak horsepower. The WORX 18-Inch chainsaw also offers gas-free, hassle-free operation.


Different from gas-powered chain saws, our electric chain saw doesn't require you to mix oil and gas or deal with difficult startups. And unlike the competition, the WORX features an automatic oiler that provides constant lubrication to both the bar and chain. Each WORX chain saw is equipped with a 6.75-ounce oil reservoir with an oil level indicator. Designed for Safety and Comfort. The WORX chain saws include a built-in safety chain brake that stops the chain in seconds when improper contact is made, protecting you in the event of kickback. Additionally, a rubber over-molded rear handle and ergonomic full-wrap front handle provide optimum operator control and comfort.


POINTS TO REMEMBER:


1) Remove oil cap and immediately restore it after operation. This relieves any pressure during the oiling process.
2) Allow the saw to cool down before storing.
3) Remove oil from saw before storage.
4) Wipe down the saw sprocket area 5) Use only enough oil for the task at hand


A Cut Above the Rest


The WG304.1's exclusive, patented tool-free chain replacement and auto-tensioning system eliminate the headaches faced with most other chain saws. You'll never again worry about whether the chain blade is tight and secure. The auto-tension system includes a single, oversized knob that secures the bar and chain and maintains proper tension during operation--automatically. The WORX auto-tensioning system also works to extend bar and chain life by eliminating any chance of over-tightening.


What's more, all-metal dogs at the base of the long, 18-inch bar help add stability during cutting, while an easy-to-lubricate sprocket on the bar nose helps preserve the life of the tool.


Gas-Free, Hassle-Free Operation


The WORX WG304.1 is powered by electricity, so it produces no noxious emissions. Different from gas-powered chain saws, the WG304.1 doesn't require you to mix oil and gas or deal with difficult startups. And unlike the competition, the WG304.1 features an automatic oiler that provides constant lubrication to both the bar and chain. Just as all WORX models, the WG304.1 is equipped with a 6.75-ounce oil reservoir with an oil level indicator.


Designed for Safety and Comfort


The WORX WG304.1 includes a built-in safety brake that stops the chain in seconds when improper contact is made, protecting you in the event of kickback. Additionally, a rubber over-molded rear handle and ergonomic full-wrap front handle provide optimum operator control and comfort.


What's in the Box


WORX WG304.1 Chain Saw; one scabbard; one quart of chain oil; operating instructions

(2)

Greenworks 12-Inch 40V Cordless Chainsaw

Cheap chain saw

Greenworks 12-Inch 40V Cordless Chainsaw

Features:

  • Battery System powers: G-MAX 40V Li-Ion Battery System powers multiple tools for complete yard system-Battery and Charger sold separately. So this is one of the best chain saw that can you consider for your any larger project.
  • Oregon bar and chain: This model have 12-Inch Oregon bar and chain which is perfect for cutting branches and limbs with ease.
  • Quick adjustments: It has tool-less chain tensioning for quick adjustments so you can get back to the task at hand which is very effective for any wood worker.
  • Automatic oiler: This model has the automatic oiler which applies oil to the bar and chain to ensure durability and extend the life of the chain.
  • Oil tank: It also has translucent oil tank for clear view of oil level but no oil Included here.

The good things:

  • Works great, leave the gas can in the garage.
  • Easily throws the shaft retaining clip.
  • Hopefully the battery last for a lot more uses. Good little product!!
  • Easy to handle and great for large yards with lots of trees.
  • Small, lightweight chain saw that is easy to use.
  • Great for small projects!
  • Great little saw. Battery operated electric saws are a bit pricey, but they’re very light and easy to use.
  • Quite powerful and plenty long lasting with smallest 40 volt battery.
  • Good for light duty.
  • Lightweight, great for yard work in tight spaces.
  • Well designed, feels like a quality product.

The bad things:

  • This is a very poorly built piece of equipment.
  • A little heavy with the big battery and the balance is funny, but overall another good piece of equipment from GreenWorks.
  • The chain doesn’t go nearly as fast as a gas powered saw.

Frequently Ask Questions:

01. Question:
Is the blade detachable?
Answer:
Yes and no tools are needed.

02. Question:
Does this model use a lot of oil?
Answer:
The model number 20262 will come with a smaller reservoir than most standard 12" chain saws. Be sure to always check the oil before and after each usage.

03. Question:
How long is the factory warranty?
Answer:
4 years with normal use. $22 for 2 more years and around $30 for 3 more years of warranty

04. Question:
What is the smallest pitch blade cut?
Answer:
The model number 20262 will use a 3/8" pitch chain.

05. Question:
What is the battery charger volt?
Answer:
It's 40 volt.

Overview

Green Works G-MAX 40V Lithium-Ion 12-inch Chainsaw features a robust 12-inch steel bar and chain, 3/8-inch chain pitch, automatic oiler and tool-less chain tensioning. Tool Only Model. Compatible with G-MAX Batteries 29462 and 29472 only.

Greenworks 12-Inch 40V Cordless Chainsaw dimension is 7.1 pounds 26.4 x 8.1 x 11 inches, 7.1 pounds chain saw is one of the best saw for maximum wood worker. It can be the perfect saw for the large & small project.

Maximum user really in love with this chainsaw until it quit working after a few hours’ use. It has plenty of power and the battery lasted an unbelievably long time. The user can load the third battery, filled the oil and started to cut when it just stopped. Took the bar and chain completely off and tried to energize, it struggles just to barely turn the chain sprocket with zero load. Seems like a motor issue. Anyway, as much as the user love it so It can be recommended.

(3)

Remington RM4216 16-inch Gas Powered Chainsaw

Best chain saw

Features:

  • POWERFUL ENGINE: Remington RM4216 is 42cc 2-cycle gas powered engine with low-kickback 16-inch bar and chain tames medium to large-sized branches. Perfect for the suburban homeowner!
  • EASY OPERATION: This model equipped with a 5-point anti-vibration system and cushion wrap handle for more balance and comfort while operating.
  • UPDATED TECHNOLOGY: This model also makes pull starts easier to rev up and get right to cut the material easily.
  • AUTOMATIC OILER: It also has adjustable automatic oiler which keeps the chain in quality condition. For this reason this model has got the customer priority.
  • EASY MAINTENANCE: Tool-free access to filter and spark plug.
  • CARRYING CASE INCLUDED: Heavy-duty case allows easier transportation and storage. 2-cycle oil also included with purchase.
  • PITCH SIZE: 0.375 inch.

The good things:

  • Good saw at a great price!
  • Great little chainsaw!
  • Vapor locked after every use; had to wait until it cooled before it would restart.
  • Would not cut straight, perhaps because of the cheap chain that needs frequent sharpening.
  • Frequent need to re-tighten/adjust chain.
  • Cheap parts.
  • Runs great and a great product.

The bad things:

  • Not a good investment for the serious chainsaw user.
  • Might be good for the homeowner who needs it for occasional use.

Frequently Ask Questions:

01. Question:
Where i this made?
Answer:
China

02. Question:
Is it American made?
Answer:
Yes. And it has been very reliable.

03. Question:
Do it got be put together or it already comes to together?
Answer:
Already together and ready to go; my husband loves it!

Overview

Our most versatile gas model features a 42cc engine and comes with a sprocket-tipped 16-inch bar and low-kickback chain for trimming and pruning medium to large-size branches. The RM4216 Rebel chainsaw has an adjustable automatic oiler that keeps the chain in precision condition, while the die-cast chassis and pro-grade components make this one durable machine. Comes with comfort wrap handles and a handy storage case.


What's in the box?
•RM4216 gas chainsaw
•Bar and chain oil
•Heavy duty carrying case


This is not a chainsaw you would choose if you were a lumberjack. This is not a chainsaw you would choose if you worked/owned a tree trimming service. This is a chainsaw that you would buy if a small or medium sized tree or branch fell down. Or you had a small or medium tree that needed removal. It works well for those purposes, as long as you're not forcing the saw. If you let the saw do the work and make sure the chain is tight and lubricated, you won't have any issues. It's super easy to start so considering above all this one of the best chain saw that cannot be ignored. 

(4)


Husqvarna 20 Inch 455 Rancher Gas Chainsaw

Husqvarna 20 Inch 455 Rancher Gas Chainsaw

Features:

  • Heavy duty: Husqvarna 20 Inch 455 Rancher chainsaw is an ideal saw for landowners or homeowners who require a high powered and heavy duty chainsaw. Maximum wood worker keep in their first choice.
  • Updated Design: This chain saw model is 55. 5cc 20 inch gas chainsaw with guide bar and chain which is very user friendly for the maximum user.
  • Cycle Engine: It is 2 cycle engine with inter tie activated chain brake for safety while operating.
  • Light weight: Orange Husqvarna chainsaw Bar cover and 2. 6 ounce 2 cycle fuel Included, Bar and chain oil must be purchased separately.
  • Chain Oiler: Automatic chain oiler delivers a steady supply of bar and chain oil for safe and effective use.
  • Easy adjustment: Simple, side-mounted chain tensioning system allows for quick chain adjustments while working.
  • Easy cleaning: The quick-release air filter facilitates easy cleaning and replacement of the air filter. So considering all this is the best chain saw in the market.

The good things:

  • Great Saw! STARTS EASY! RIPS GOOD!
  • Very reliable and affordable.
  • Great saw at a really great price.
  • Powerful and Versatile.
  • Great saw for bucking firewood.
  • Brand new saw, no power.
  • Good saw for the money.
  • Excellent cutting power while not weighing a ton for lambing as well as felling.
  • This saw is easy to start.
  • This saw has more than enough power for almost any tree that you will cut. (Last weekend I cut a fir tree that was over 100' tall and was over 3' in diameter that had fallen across the road. In addition the I had to cut the oak that the fir fell on which was as tall but with a slightly smaller diameter this saw handled both with no problem)
  • This saw is intuitive to use.
  • I sometimes cut trees with someone who swears by Stihl, yet he always shows up with his Husqvarna 460 as one of his 2 saws.
  • It seems to me that the Husqvarna is easier to start, has fewer problems and is less expensive than the Stihl.
  • Easy to use and cuts easily.
  • Great chain saw for residential use.

The bad things:

  • Warranty is not well supported. Beware!
  • Very Poor Reliability.

Frequently Ask Questions:

01. Question:
Can you put a 24 inch bar on it
Answer:
I own this saw and run a 24" bar. I use it to cut 5 cords of firewood each summer. As long as the chain is sharp, it does great.

02. Question:
How many gallons of gas can it hold
Answer:
About one qt. of gas.

03. Question:
Which husgvarna chainsaw is best for cutting timber wood?
Answer:
This one by far!

04. Question:
Does this saw have adjustable or automatic bar oil?
Answer:
The oil pump for the bar oil is adjustable. There are 3 settings that you adjust with a screwdriver. Husqvarna has recommended setting depending on the bar length.

05. Question:
Does it ship with the chain?
Answer:
Yes it comes with bar and chain attached.


Overview

The ergonomic design of The Husqvarna 20" 455 Rancher gas chainsaw allows the homeowner to handle the power of the saw with ease. Powerful, yet easy to start thanks to smart start technology, this gas powered chainsaw is ready to cut trees, whether you need to prune, limb or cut firewood. The air injection centrifugal air cleaning system helps keep larger dust & debris particles from reaching the air filter, to improve engine life. The love anti-vibration system reduces vibration levels, for more comfortable chainsaw operation.

It's fairly heavy, but that's standard with a larger chainsaw. There is ample power. And even "big" logs like 18" diameter live Oak, this saw buzzed right through. I pretty much had no problem ripping through any length up to the full 20" bar length.

It also has the excellent power! Starts every time cold or hot with one to three pulls. Has push pump primer and button to lessen compression for pull starting. Super smooth to operate with vibration system mounting and seems to be pretty heavy duty as it just survived a 22 foot high fall to the ground while lambing large pecan tree with zero damage and even continued to run.

This was exactly what my husband was looking for. He loves it. The item is in Perfect condition. No damage to the item, or package it works great, and the description was just as it came. Thank you for the great work on your prompt delivery, and product description. I would definitely order from you again.

(5)

Makita UC4051A 16" Electric Chain Saw

Makita UC4051A 16 Electric Chain Saw

Features:

  • Easy adjustment: Makita UC4051A 16" Electric Chain Saw Tool-less blade and chain adjustments for convenient operation and easy maintenance so maximum user like this saw very much.
  • Grip Handles: This Chain saw has the rubberized grip handles which are ergonomically designed for comfort at the time of wood cutting.
  • Trigger switch: It has the large trigger switch with soft start for smooth start-ups so the user are happy to use this.
  • Current limiter: This Chain saw built-in current limiter which is extra facilities for all the users as it helps protect motor from burnout by reducing power to motor when saw is overloaded.
  • Oil Reservoir: It also has large oil reservoir with view window which allows operator to check bar oil level
  • Automatic chain oiler for heavy continuous cutting.
  • Electric chain brake for maximum productivity.
  • Zero emissions and reduced maintenance.
  • Soft start for smooth start-ups.

The good things:

  • Best corded electric chain saw.
  • Excellent quality saw.
  • Metal blade attachment!
  • Nice Saw - Minor issues.
  • Powerful and quiet.
  • Well designed and built. Powerful cutting made for trimming, but able to handle big wood.
  • Powerful but safe to use.
  • Cuts wood like butter, easy to handle.
  • Fast, quiet, clean cutting.
  • Light weight and effective.

The bad things:

  • Terrible instructions & no oil.
  • Expensive but well worth.
  • Easy to assemble, quick start every time, cuts good but not as fast. After cutting down about 4/5 trees it would need to disassembled, clean, then reassemble takes 4 mins.

Frequently Ask Questions:

01. Question:

Does this chain saw has a metal gear drive?
Answer:
1 metal, 1 nylon. Just replaced the nylon, lasted 4-5 yrs "hard" service. Took about an hour to replace, cost was about $4.50.

02. Question:
What gage wire to use for 50 and 100 ft extension cord.
Answer:
US Wire 12/3 ,100 ft. ext cord. Gary

03. Question:
What is the amp rating for the 14" and 16" and are the bars interchangeable?
Answer:
14.5 amp, per Makita product brochure for the Models UC3551A/UC4051A (14" and 16")

04. Question:
Why is makita worth paying so much more than other brands such as worx?
Answer:
This thing is great so great that I use it over my gas chain saw. also use it to make chain saw bears for Christmas. I would buy it again!!! WORTH THE MONEY.

05. Question:
Does the chain saw come with a small bottle of chain oil
Answer:
No. You need to purchase oil separately.

06. Question:
Is the bar and chain 3/8 pitch
Answer:
Yes.

Overview


The Makita 16" Electric Chain Saw (model UC4051A) is engineered for fast cutting, efficient operation and easy maintenance, without the hassle of gas. The UC4051A has a chain speed of 2,900 FPM for efficient cutting and trimming. The motor has a built-in current limiter which is engineered to protect the motor from burnout by reducing power when the saw is overloaded, and an electric chain brake for maximum productivity. Additional features include an automatic chain oiler for heavy continuous cutting, and a large oil reservoir with view window that allows the operator to easily check the oil level. For increased comfort, the chain saw has ergonomic rubberized grip handles, and a large trigger switch with soft start for smooth start-ups.

Really it’s excellent chain saw. The bar and chain tension system took a little bit to get used to but it is simple. Cuts very well and feels like a quality tool that will last. The manual stated that you should rotate the bar and use more than one chain for even wear, so buy an extra chain.

Makita told also inform that the chain should have a 3/8 pitch, .050 gauge and have 56 links to fit. Comes with an Oregon chain and they make about 3 models with those specs that will fit. I love the chain oil adjustment screw on bottom that can be turned to a closed setting so it won't drip when not in use.
Warranty


Every Makita tool is thoroughly inspected and tested before leaving the factory. If you are not satisfied with any Makita tool within 30 days of purchase, return it and Makita will provide, at Makita's option, a replacement or refund. Each Makita tool is warranted to be free of defects from workmanship and materials for the period of one year from the date of original purchase. Should any trouble develop during the one-year period, return the complete tool, freight prepaid, to one of Makita’s Factory or Authorized Service Centers.


If inspection shows the trouble is caused by defective workmanship or material, Makita will repair (or at our option, replace) without charge. This warranty does not apply to Makita Accessories.
This warranty does not apply where:
- Repairs have been made or attempted by others.
- Repairs are required because of normal wear and tear.
- The tool has been abused, misused or improperly maintained.
- Alterations have been made to the tool.


In no event shall Makita be liable for (A) any indirect, incidental, punitive or consequential damages arising from the sale or use of the products sold hereunder, or (B) any amount in excess of the amount actually paid to Makita for the products sold hereunder for any liability arising from the sale or use of the products sold hereunder. This limitation applies both during and after the terms of the warranty.


Makita disclaims liability for any implied warranties, including implied warranties of 'Merchantability' and 'Fitness for a specific purpose,' after the one-year term of this warranty.


This warranty gives you specific legal rights, and you may also have other rights which vary from state to state. Some states do not allow the exclusion or limitation of incidental or consequential damages, so the above limitation or exclusion may not apply to you. Some states do not allow limitation on how long an implied warranty lasts, so the above limitation may not apply to you.

Final Talk:

From the above discussion it's very true that  CHAIN SAW Your Way To Success but for that you need to select any of the above chain saw for your project. If you are wood worker or the contractor that's not a fact you will definitely success in your position.  

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: